• Jeugd scheidsrechters / spelbegeleiders DSE

  Het seizoen 2017-2018, ons eigen toernooi en niet te vergeten de feestweek waarin het bitterballen toernooi is gespeeld, is ten einde en wat voor een einde!

  Alle wedstrijden die bij DSE zijn gespeeld, zouden niet kunnen plaatsvinden zonder de deskundige leiding van scheidsrechters en spelbegeleiders. We kunnen daarom vaststellen met veel trots en plezier dat alle wedstrijden in de jeugd, op een enkele uitzondering na in de categorie onder 7,  zijn geleid door een deskundige scheidsrechter en / of een spelbegeleider.

  Hiervoor wil ik als scheidscoördinator van DSE een enorm compliment uitdelen aan onze omvangrijke groep scheidsrechters en / of spelbegeleiders die het toch maar weer opgebracht hebben om hier een grote bijdrage aan te leveren. Mannen en vrouwen, jongens en meisjes Bedankt.

  Een bijzonder compliment aan degene die soms ook zeer moeilijke wedstrijden tot een goed einde hebben weten te brengen zonder noemenswaardige incidenten en aan diegene die soms meerdere wedstrijden in het weekend en zelf op één dag hebben gefloten. Eén persoon wil ik hier even uitlichten en dat is André van Ringelenstein, een man, ruim in de 70, die DSE heel vaak uit de brand heeft geholpen en daarbij ook nog eens moeilijke en ook meerdere wedstrijden heeft gefloten in een weekend. André, Bedankt, een standbeeld zou je wat mij betreft al verdiend hebben.

  Hierbij nog enkele feiten m.b.t. cijfers en ervaringen die het afgelopen seizoen zijn gepasseerd.

  cijfers: DSE beschikt momenteel over 60 leidsmannen en vrouwen. 48 hiervan zijn actief geweest. Hierbij de top 5 over het seizoen 2017-2018:

  1. Luca Pellegrino met 23 wedstrijden
  2. Wouter van de Sanden met 21 wedstrijden
  3. Sjoerd Franken met 16 wedstrijden
  4. Shirly van Oers met 14 wedstrijden
  5. Wim Foesenek met 11 wedstrijden

  Voor het komende seizoen voorzie ik een probleem dat er wedstrijden zullen zijn waarin geen scheidsrechter kan worden toegewezen. Dit wordt ingegeven door het feit dat ook de jeugd onder 10 en 11 met kleinere teams gaan voetballen en met nieuwe spelregels worden geconfronteerd. Hiervoor zijn meer scheidsrechters en / of spelbegeleiders nodig.

  Wij vragen jullie begrip hiervoor, maar weet dat DSE zijn uiterste best doet om voor iedere wedstrijd een scheidsrechter te vinden! Misschien dat jullie ook eens rond jullie heen kunnen kijken. Mogelijk zijn er ouders die elke wedstrijd aanwezig zijn bij de wedstrijden van hun kind, die wel eens de rol van scheidsrechter of spelbegeleider op zich zouden kunnen nemen. Of er is iemand anders in jullie omgeving, waarvan jullie denken: dat is wel iets voor hem of haar! Vanaf 12 jaar mag je wedstrijden leiden en je mag het geloven of niet, dat is hartstikke leuk en je krijgt ook nog eens meer kijk op de spelregels. De meeste hebben allemaal hun spelregel bewijs gehaald, dus wat staat je in de weg. DSE zal hierbij ook faciliteren in opleidingen. Belangstelling? Neem contact op met de jeugd commissie.

  Ervaringen: Op het feit dat vooral onze spelbegeleiders, maar ook onze beginnende scheidsrechters soms moeite hebben om vastberaden te blijven in hun beslissingen heeft alles te maken met gedrag en de toon waarop coaches, trainers, leiders en supporters onze spelbegeleiders en scheidsrechters proberen te beïnvloeden in hun beslissingen.

  Het schijnt tegenwoordig al een norm te worden om de beslissing van de spelbegeleiders en scheidsrechters te bediscussiëren, ja ook bij de jongste jeugd is dit met regelmaat het geval. Het lokt de (begeleidende) tegenstander uit om hierop weer te reageren en andersom natuurlijk. En voor dat je het weet is het plezier bij de spelbegeleiders en / of scheidsrechters verdwenen.

  Daarom doe ik een oproep aan al deze mensen om houding en gedrag onder controle te houden. Accepteer en respecteerde beslissingen van de spelbegeleiders en scheidsrechters en reageer niet op uitlokkende reacties van de (begeleidende) tegenstander. Sterker nog, als wij ons hieraan houden, hebben wij ook het recht de begeleiding van de tegenstander aan te spreken op hun houding en gedrag, normen en waarden enz.  en kunnen mogelijk passende maatregelen genomen worden.