• Scheidsrechters / spelbegeleiders DSE

   

  Het seizoen 2020-2021 zit er weer op.

  Zoals iedereen beseft kunnen wedstrijden bij DSE geen doorgang vinden zonder de deskundige leiding van scheidsrechters en spelbegeleiders. Dit is allemaal te danken aan jullie deskundige leiding en doorzettingsvermogen wat niet altijd makkelijk was. 

  Deze deskundigheid was reeds opgestart op woensdag 4 maart 2020 met een 12-tal talenten die begonnen waren met de cursus vereniging scheidsrechter. Helaas moest deze cursus, na één les geparkeerd worden i.v.m. het COVID-19 virus en hebben een aantal talenten af moeten haken om diverse redenen. Uiteindelijk zijn er 6 talenten overgebleven die na een lange stop afgelopen 30 mei zijn geslaagd voor het diploma vereniging scheidsrechter.

  Mannen, nogmaals proficiat.

  Ook is het fijn te mogen vaststellen dat er het afgelopen seizoen weer een aantal spelbegeleiders en scheidsrechters bij de jeugd, waaronder diverse meisjes, zijn toegetreden tot ons korps en dat deze hun hobby met veel plezier uitvoeren. 

  Ook zijn we gelukkig met het feit dat spelbegeleider zich dusdanig ontwikkelen dat ze op een steeds hoger niveau kunnen gaan fluiten en dat voor een enkeling hiervan niets meer in de weg staat om komend seizoen ook wedstrijden te gaan fluiten op het grote veld, te beginnen bij de onder 13. Dit geld uiteraard ook voor de scheidsrechters die zich heel sterk ontwikkelen en al wedstrijden fluiten bij oudere leeftijden, soms wel 2 jaar ouder.  Een aantal van deze scheidsrechters zijn al actief geweest op internationale jeugdtoernooien en sommige fluiten zelfs al bij de onder 11 en 12 bij N.A.C. Breda. Daarom verdienen Luca, Malik, Sam en Shane een extra pluim. 

  Voor iedereen die zich het afgelopen seizoen heeft ingezet om de wedstrijden bij DSE  tot een goed einde te brengen wil ik hartelijk danken voor de geweldige inzet, bereidheid en beschikbaarheid.

  Een extra handklap gaat uit naar die scheidsrechters die het in sommige wedstrijden heel moeilijk hadden a.g.v. verbale agressie, verkeerde emotie en zelfs handtastelijkheden en zich daardoor ook netjes staande konden houden.

  Klasse!! 

  Cijfers:

  Het afgelopen seizoen beschikte DSE over 52 scheidsrechters c.q. spelbegeleiders. 41 hiervan zijn actief geweest en 4 zijn momenteel in opleiding die komend seizoen gaan fluiten. In totaal zijn er ruim 350 jeugdwedstrijden gespeeld vanaf de onder 8 t/m de onder 19 jaar.

  Top 5 scheidsrechters: seizoen 2021-2022:                            

  1. Luca Pellegrino met 18 wedstrijden
  2. Malik van Gameren  met 17 wedstrijden
  3. Peter van de Boomen met 15 wedstrijden
  4. Lowie van Elewout met 14 wedstrijden
  5. Dara prins met 13 wedstrijden

  Top 5 spelbegeleiders: seizoen 2021-2022: 

  1. Malik van Gameren met 20 wedstrijden
  2. Tim Hoogenes  met 13 wedstrijden
  3. Lowie van Elewout  met 11 wedstrijden
  4. Luc Martens met 10 wedstrijden
  5. Emilia Bizón, Tijs Verweij, Danu Acs, Roan de Vugt en Livio Pichierri met 8 wedstrijden

   

  Overal: seizoen 2021-2022 is met overmacht Malik van Gameren met 37 wedstrijden.

   

  Oproep:  Op het feit dat vooral onze spelbegeleiders, maar ook onze beginnende scheidsrechters soms moeite hebben om vastberaden te blijven in hun beslissingen heeft alles te maken met gedrag en de toon waarop coaches, trainers, leiders, ouders en overige supporters onze spelbegeleiders en scheidsrechters proberen te beïnvloeden in hun beslissingen. Ook scheidsrechters zijn mensen en maken fouten. In ieder geval vele malen minder dan de spelers en coaches in en lang het veld.

  Het schijnt tegenwoordig normaal te worden om de beslissing van de spelbegeleiders en scheidsrechters te bediscussiëren, ja ook bij de jongste jeugd.  Het lokt de tegenstander uit om hierop weer te reageren en andersom natuurlijk. En voor dat je het weet is het plezier bij de spelbegeleiders en / of scheidsrechters verdwenen. Nadat het de laatste seizoenen minder is geworden heeft het afgelopen seizoen weer aangetoond dat we er nog lang niet zijn. Er zijn weer meer escalaties geweest dan de 2 voorgaande (corona) seizoenen. Hier zitten onze scheidsrechters niet op te wachten.  

  Daarom doe ik net als enkele seizoenen geleden een oproep aan al deze mensen om houding en gedrag onder controle te houden. Accepteer en respecteer de beslissingen van de spelbegeleiders en scheidsrechters en reageer niet op uitlokkende reacties van de tegenstander. Sterker nog, als wij ons hierin voorbeeldig gedragen, hebben wij ook het recht de begeleiding van de tegenstander hierop aan te spreken op hun houding en gedrag, normen en waarden en kunnen mogelijk passende maatregelen genomen worden. Doen wij dit niet, dan heb je ook minder recht van spreken en krijg je alleen maar meer discussie waar niemand bij gebaat is.