• Eerder hebben we gemeld dat we als vvDSE een KNGF geleidehond pup hebben gesponsord. Onderstaand treffen jullie een update over de voortgang van Merel. Klik hier om de pdf met het verslag te openen.

  FEBRUARI 2019 - 8 MAANDEN

  Vrije tijd en werktijd

  Een jonge hond is aandoenlijk en blij, dus kinderen of mensen uit de buurt zullen snel geneigd zijn om Merel of het puppypleeggezin aan te spreken of de hond te willen aaien. Het is de bedoeling dat Merel opgroeit tot een sociale hond en dus vriendelijk, open en met zelfvertrouwen kan omgaan met mensen, zonder overlast te veroorzaken. Mensen moeten voor een vertrouwd fenomeen zijn, zodat Merel tijdens het werk niet onzeker of afgeleid wordt door mensen.

  Ook moet Merel leren dat zij alleen in haar vrije tijd mag spelen met mensen. Het is belangrijk dat zij een duidelijk onderscheid leert maken tussen vrije tijd en werksituaties. Mensen mogen Merel aanhalen en met haar spelen in haar vrije tijd. Dit mag alleen als Merel rustig is en er niet zelf om vraagt. Dat vraagt om consequent gedrag van het puppypleeggezin, maar ook van omstanders, want een pup in opleiding mag je eigenlijk niet afleiden.

  Het pleeggezin van Merel vertelt:

  Met Merel gaat het erg goed. Ze heeft een flinke blaasontsteking gehad, maar is daar inmiddels goed van hersteld. Inmiddels zijn haar tandjes tanden geworden en onze blauwe plekken groter. Nu leren we haar dat zij haar speeltjes heeft voor haar kauwbehoefte.

  Het bos is nog steeds haar favoriete speelplaats. Over stammen springen en klimmen kan ze erg goed. De sneeuw was een sensatie voor haar dat begrijpen jullie wel. Heerlijk spelen en inzepen dat vond ze prachtig!

  Veel oefenen

  Merel begrijpt inmiddels goed dat zij zich moet corrigeren als zij zichzelf vastloopt. Bijvoorbeeld bij een boom of lantaarnpaal.

  Samen met de PPZ-instructeur zijn met Merel naar het station geweest in Breda om daar te oefenen met de lift, de winkels, de trein en de bus. Nou dat deed ze met gemak! Ze had geen angst maar stapte rustig in en uit. In de winkels keek ze ook goed uit. Wij gaan deze week en daarna nog een keer oefenen.

  Ontwikkeling

  De tijd vliegt en Merel groeit lekker door. Zelfs zo goed dat ze op dieet is. De komende periode kunnen we haar eerste loopsheid verwachten.

  Thuis

  Televisie kijken vindt Merel fantastisch! Het liefst kijkt ze naar paarden, honden of schaatsen. Van de open haard begrijpt ze niets. Waar blijven toch die vlammen? Ze kruipt bijna in de schoorsteen om het uit te vinden, Geweldig! Onze Merel is een schat, ondeugend en zeer intelligent.

  Vrienden

  Naast alle nieuwe indrukken is het belangrijk dat Merel regelmatig met soortgenoten blijft spelen zoals hij/zij dat vroeger in de nestperiode ook met broertjes en zusjes deed. Zij doet dat regelmatig.

  Volgende keer vertellen we weer meer over de training en de belevenissen van Merel in het puppypleeggezin. Tot dan!