• Eerder hebben we gemeld dat we als vvDSE een KNGF geleidehond pup hebben gesponsord. Onderstaand treffen jullie een update over de voortgang van Merel. Klik hier om de pdf met het verslag met de foto's te openen

  Volop leren, trainen met de donkere bril 

  We laten de geleidehondeninstructeur aan het woord: 

  In deze fase oefenen we onder andere het ‘donkere bril lopen’. Om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt ben je bij deze oefening altijd samen met een andere trainer omdat je in dit geval zelf een donkere bril op hebt waardoor je niets ziet. Zo kun je als trainer (echt) niet meer anticiperen op wat er komen gaat. Je loopt daardoor minder goed met de hond mee. De hond ervaart dat verschil ook en zal meer op zichzelf af moeten gaan. Hiermee wordt net dat extra stukje zelfvertrouwen en lef, om haar baas mee te nemen, getraind. 

  Hoe gaat het nu Merel? De instructeur vertelt: 

  Merel is een vrolijke, energieke hond! Het is fijn dat ze een stabiel looptempo heeft en ze daarbij een normale snelheid aanhoudt. Dat geeft haar toekomstige baasje houvast als ze samen aan het werk gaan. In het verder leren van het geleidewerk laat ze een mooie stijgende lijn zien, dus daar kunnen we trots op zijn. Ze pakt de nieuwe dingen goed op en krijgt steeds meer inzicht in wat ze aan het doen is. Ze is nog niet zo goed in haar appél-oefeningen, dus daar gaan we de komende tijd wat meer aandacht aan besteden. Dat betekent ook dat we een baasje gaan zoeken die hier straks aan moet blijven werken, zodat ze hierin goed getraind blijft. 

  Merel heeft laten zien dat ze zich steeds beter kan concentreren. Ze heeft daarbij ook meer innerlijke rust gekregen. Over het algemeen is ze het geleidewerk serieuzer gaan nemen en is steeds doortastender bij het nemen van beslissingen. 

  Ze reageert minder op geluiden en ik heb nu zelfs het idee dat ze voornamelijk op de trillingen reageerde. Dit maakt haar een stuk rustiger. 

  Haar nagel is weer helemaal hersteld en daarmee is het mogelijk om weer over roosters te lopen, bijvoorbeeld op treinstations. Ze loopt nu al zonder probleem over het rooster bij het politiebureau. 

  Aan het begin de van de maand ontweek Merel consequent alle obstakels. Ze liep met een grote boog overal omheen en liep bijvoorbeeld ook niet helemaal door tot aan de stoeprand. We hebben toen vooral gewerkt aan haar punctualiteit, maar daardoor werd ze ook weer wat voorzichtig en afwachtend. Dat uit zich bijvoorbeeld in stil gaan staan, soms al ver van te voren, en wachten tot ze een bevestiging krijgt om actie te gaan ondernemen. Het is dus belangrijk dat we haar wat zelfverzekerder en stoerder maken. 

  Ze kan ook behoorlijk eigenzinnig zijn, dan wil ze de zijstraten niet altijd in draaien afhankelijk van de verwachtte looprichting. Een duidelijke aanpak is dan nodig, ze moet het immers zelf gaan oplossen. Als de druk te veel wordt, dan wisselen we af met stukken waar geen obstakels zijn, zodat haar zelfvertrouwen weer groeit. 

  We zijn dus lekker aan het werk en het is duidelijk waar we nog aan moeten werken. Maar het is altijd weer een feest om met deze hond op pad te gaan! 

  Tot de volgende keer, met meer nieuws en belevenissen van Merel op school!